Održana Opća specijalizacija animatora

Zagrebačka nadbiskupija bogatija za 40 novih animatora!
Opća specijalizacija animatora

Od 29. srpnja do 4. kolovoza održala se Opća specijalizacija animatora na kojoj je sudjelovalo 40 mladih iz Zagrebačke nadbiskupije. Oni su nakon uspješnog završetka Temeljne formacije animatora sudjelovali na specijalizaciji čiji je cilj prenijeti mladima načine konkretnog djelovanja animatora u župnoj zajednici. Specijalizacija se održala na Bledu u kući Kćeri Marije Pomoćnice „Marijin Dom“ u organizaciji Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, uz potporu Ureda za mlade HBK i Salezijanske obitelji. Program je vodilo 12 instruktora: Ivana Bosiljevac, Nikolina Čoko, Dora Fekeža, Mirta Fekeža, Brigita Gojak, Margareta Gregić, Martin Horvat, Antonio Jurišić, Antonia Okun, Lucija Pustišek, Ana Srnović i Anamarija Župčić, uz pomoć s. Valentine Baričević, KMP te duhovno vodstvo i podršku vlč. Ivana Valentića, povjerenika za pastoral mladih.

Tijekom putovanja do Bleda mladi su stali u nacionalnom svetištu Marije Pomoćnice u Brezju, gdje su slavili svetu misu. U propovijedi je naglašeno kako put animatorstva nije uvijek jednostavan, ali sve što na njemu doživimo Bog okreće na dobro i naše mane i slabosti iskorištava kako bi njegovu ljubav navijestili drugima. Vlč. Valentić naglasio je kako se animatori trebaju ugledati i na sv. Martu jer je ona znala staviti drugoga ispred sebe i služiti, nije mislila na sebe, nego je mislila da drugome bude dobro. „Onaj koji brine o drugome, brine o ljubavi, a ljubav zna popustiti kada je potrebno. Ljubav zna i opomenuti kada je to važno, zna i udariti kada je to potrebno jer se ugleda na Isusa. On je znao činiti pravu stvar. On je znao biti i Marta i Marija. Priča o Marti i Mariji govori da trebamo prepoznati trenutke kada ćemo se nahraniti Božjom riječju i pustiti da nas ona preobrazi, ali i trenutke kada ćemo djelovati. Jer što nam znači slušati ako ne činimo ništa?“, istaknuo je vlč. Valentić.

Po dolasku na Bled mladi su program započeli plesnom radionicom, dok su tijekom tjedna slušali o radu s krizmanicima i prvopričesnicima, o vođenju ministranata, čitača i zbora, o stilovima vođenja grupa, o organizaciji i komunikaciji, o korištenju Biblije u radu s djecom i mladima, o oratoriju te korištenju medija. Također, naučili su kako organizirati i voditi kreativnu, dramsku, sportsku i misijsku skupinu u župi. Svaki dan započinjao je molitvom časoslova, dok su večernje molitve pripremali mladi animatori uz pomoć svojih instruktora. Tijekom tjedna sudjelovali su na različitim oblicima veselih večeri, dok su jednu i sami morali pripremiti. Posljednju večer pripremili su klanjanje kako bi u molitvi pred Presvetim zahvalili za iskustva koja su doživjeli na specijalizaciji.

Tjedan je zaključen podjelom certifikata o završetku specijalizacije te sv. Misom u župnoj crkvi sv. Martina na Bledu. Naglasak u propovijedi bio je životu u Gospodinu, gdje je svaki animator pozvan služiti i ljubiti one koji su mu poslani, bez obzira hoće li biti pohvaljen ili nagrađen. „Onaj koji živi svaki dan s Gospodinom, on će dobiti nagradu na nebesima. Sigurno da će vas pohvaliti kad neke stvari budete činili dobro. Ako je to ono za što vi radite, od toga nema koristi. Ne radimo i ne animiramo za pohvale i za lijepe riječi jer to propadne. Radimo za vječnost, što nam nitko ne može oduzeti, što ne može propasti“, naglasio je vlč. Valentić u svojoj propovijedi.

Čestitamo svim specijaliziranim animatorima i želimo im obilje Božjeg blagoslova u njihovom daljnjem radu u župnim zajednicama i našoj Nadbiskupiji, a posebno u pripremi Susreta hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2020. godine!

SPECIJALIZIRANI ANIMATORI: Martina Anić, Bruno Ban, Josip Banić, Luka Batinić, Petra Bijelić, Marija Bogović, Pia Čičak, Valentina Debeljak, Jana Drviš, Mateja Herceg, Stjepan Hren, Barbara Ivček, Asja Ježić, Katja Jurišić, Luka Kapac, Luka Kostelac, Dora Kozina, Matea Krlić, Lucija Krznar, Josip Lacić, Petar Lovrić, Jelena Lulić, Patricia Marić, Sara Martinić, Marta Matak, Katarina Matijević, Marko Matijević, Lucija Matković, Ines Matoš, s. Pavla Nina Mautner, s. Ivana Antonia Mikotić, Iva Mioč, Antonija Radoš, Marko Stjepanović, Matej Šoh, Domagoj Škvorčević, Marina Tomić, Helena Vidović, Tea Zenković, Lana Žagar.

Galerija fotografija: https://photos.app.goo.gl/ujnHcDZnHtRXbCAL9

Objavljeno: 06. 08. 2019. u kategoriji