Pastoral mladih

O nama

Ured za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije djeluje od 1997. godine otkada zajedno sa svećenicima, vjeroučiteljima i animatorima mladih brine i koordinira rad s mladima na području čitave Nadbiskupije. U Uredu je aktivno angažirano dvadesetak mladih volontera koji Povjereniku za pastoral mladih pomažu pri planiranju i realizaciji projekata.

Danas Ured za pastoral mladih pomaže u realizaciji i ostvarenju pastoralnoga rada s mladima u župama diljem Nadbiskupije, ali i organizira brojne susrete na razini dekanata, grada, regija i šire.

Pastoralna godina započinje nadbiskupijskim hodočašćem mladih u Mariju Bistricu, a u ljetnim mjesecima mladi animatori borave u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Mladi Zagrebačke nadbiskupije jednom godišnje hodočaste u zagrebačku prvostolnicu, u korizmi zajedno sudjeluju u pobožnosti križnog puta na Ksaveru, a uoči Svih Svetih okupljaju se na misnom bdjenju Holywin.

Od pastoralne godine 2017./2018. Ured samostalno provodi Temeljnu formaciju i Opću specijalizaciju animatora u okviru programa "Mladi za mlade" Hrvatske biskupske konferencije. Proteklih godina specijalizirano je više 150 župnih animatora.

Ured za pastoral mladih priprema mlade i pruža im organizacijsku potporu za sudjelovanje na Susretima hrvatske katoličke mladeži, Svjetskim danima mladih, tezeovskim hodočašćima povjerenja na zemlji.

Ured za pastoral mladih zadužen je i za pastoral studenata i sportaša pa stoga pri Uredu za pastoral mladih djeluju dva odjela: Odjel za pastoral sportaša te Odjel za dušobrižništvo studenata kojeg sačinjavaju Povjerenik, studentski kapelani i sami studenti.

Povijest ureda

Od svog osnutka Katehetski ured Zagrebačke nadbiskupije brinuo je o pastoralu mladih. Pri Katehetskom centru održavali su se tjedni susreti kateheta mladih te srednjoškolskih vjeroučitelja. Voditelj kateheta mladih bio je dr. Josip Baloban, a voditelj srednjoškolskih vjeroučitelja dr. Alojzije Hoblaj. Početkom Domovinskoga rata te ponovnim uvođenjem nastave katoličkog vjeronauka u osnovne i srednje škole ti se tjedni susreti prestaju održavati.

Na sjednici Katehetskog ureda 30. siječnja 1993. godine odlučeno je organizirati pastoral studenata u studentskim domovima grada Zagreba, nakon čega je vlč. Josip Stanić imenovan dušobrižnikom studenata u studentskim domovima. U ožujka 1997. godine zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenovao je dr. Zvonimira Kurečića koordinatorom za pastoral mladih, a nekoliko mjeseci kasnije uspostavljeno je i Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, čiji je prvi povjerenik bio svećenik Marijan Gradinšćak (1998.-2001.). Nakon njega kao povjerenici su djelovali Robert Šreter (2001.-2002.), Božidar Tenšek (2002.-2006.), Antun Sente (2006.-2007.), Domagoj Matošević (2007.-2011.), Ivica Budinšćak (2011.-2015), Ivan Valentić (2015.-2020.), Kristijan Tušek (2020.-2023.) i Filip Šešek (2023.- ).