NZM

O zboru

Nadbiskupijski zbor mladih Zagrebačke nadbiskupije (NZM) osnovan je 2007. godine uslijed sve učestalijih susreta, molitava i misa s mladima na nadbiskupijskoj razini, a djeluje u okviru Ureda za pastoral mladih. Članovi zbora su mladi iz svih župa Zagrebačke nadbiskupije u rasponu od 15 do 30 godina.
 
NZM već 17 godina pjeva na hodočašćima mladih u Mariju Bistricu, mjesečnim klanjanjima u zagrebačkoj katedrali i svetim misama s nadbiskupom u raznim prigodama. Gostuje u župama Zagrebačke nadbiskupije, animira susrete mladih, a sudjeluje i u smotrama zborova.

Zbor je u okviru Ureda za pastoral mladih organizirao i nekoliko Glazbenih ljeta u Malom Lošinju i samostalnih koncerata, a posebno se pamti koncert "Draži od srebra" u Studentskom centru u lipnju 2010. godine, kada se tisuću mladih okupilo na humanitarni koncert za udrugu "Krijesnica".

Veliki izazov bila je i priprema zbora za molitveno bdjenje mladih s papom Benediktom XVI. na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je u lipnju 2011. godine NZM animirao pjevanje na pretprogramu i samom slavlju. Tom je prigodom zbor snimio svoju autorsku pjesmu “Zajedno u Kristu”.

Uz to, 2020. godine objavljena je himna SHKM-a koji se trebao održati u Zagrebu “Što god vam rekne, učinite”, a 2024. godine i obrada pjesme “Svitanja”.

Zbor se može pohvaliti i s dvije autorske mise svojih bivših voditelja: “Misom bl. Ivana Merza”, koju je skladala Josipa Šunjo (objavljena na Youtube kanalu Pastoral mladih) i “Misom sv. Pavla” koju je skladao Lovro Knežević, te latinskom misom sv. Tome Akvinskog, također skladatelja Lovre Kneževića.

Danas NZM broji 40-ak članova. Uz orguljašicu i klaviristicu Mariju Topić, studenticu na Muzičkoj akademiji, tu je i “NZM Bend” koji animira koncerte i izvanliturgijska slavlja, također načinjen od akademskih glazbenika.

Od 2021. voditeljica zbora je Dubravka Knežević, studentica teologije i glazbenik violončelist.
 
Svojim sudjelovanjem u NZM-u mladi stječu iskustvo pjevanja u velikom zboru, a stečeno iskustvo mogu primijeniti i u svojoj župnoj zajednici. Zbor raspolaže repertoarom klasičnih skladbi, pučkih pjesama i pjesama za mlade.

Uz pjevanje i konkretno organiziranje rada NZM-a, naglasak se također stavlja na svjedočenje i življenje evanđelja u vlastitom životu. Zboraši često organiziraju druženja i njeguju dobre odnose i dobru atmosferu. Organiziraju i glazbene radionice solfeggia i tehnika pjevanja s raznim gostima.