4. Lošinjska na Animatorskom ljetu

Od 5. do 12. kolovoza na Animatorskom ljetu u Domu sv. Martina na Malom Lošinju boravila je 4. Lošinjska.
animatorsko ljeto, mali lošinj, animatori

Skupinu od 30 mladih iz 16 župa dočekali su mladi Bjelovarsko-križevačke biskupije. Tjedan je započeo igrama upoznavanja kroz koje su mladi saznali mnoge stvari jedni o drugima te su bili potaknuti da kroz tjedan mole za određenu osobu kroz izvlačenje „anđela“.

Tema tjedna bio je život i djelo bl. Ivana Merza. Mladi su, podijeljeni u tri skupine po sjenicama, kroz kateheze, koje su bile potaknute mislima bl. Merza, naučili više o Crkvi i liturgiji, molitvi, Blaženoj Djevici Mariji i poslanju te su svakodnevno zajedno osmišljavali svoje projekte.

Mladi su se također zbližavali i gradili zajedništvo kroz svakodnevne igre i druženja. U raznovrsnim igrama kroz tjedan pokazali su natjecateljski duh, ali i želju za zabavom i igrom. Igre su bile sportskoga tipa, vodene igre te potraga za blagom, a svakodnevno prije ručka igrale su se mini igre. Tijekom cijeloga tjedna skupine su skupljale bodove, a na kraju tjedna proglasio se pobjednik.

animatorsko ljeto

Mladi su imali priliku družiti se sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem koji je boravio u Domu sv. Martina. Kardinal je kroz razgovor saznao iz kojih župa mladi dolaze i čime se bave te ih je potaknuo na uključivanje u župne zajednice te sudjelovanje na SHKM-u koji će se održati sljedeće godine u Zagrebu.

animatorsko ljeto

U četvrtak je bio dan šutnje u kojem su mladi kroz različite tekstove razmatrali o važnosti euharistije, a dan je bio završen euharistijskim klanjanjem.

U nedjelju se tjedan priveo kraju izletom na otok Susak gdje se slavila misa u župnoj crkvi sv. Nikole, a navečer je uslijedilo otkrivanje „anđela“ te završno zajedničko druženje.

animatorsko ljeto

Prepuni dojmova, novih iskustava i prijateljstava, mladi su se sretno vratili kućama spremni dalje sudjelovati u radu svojih župnih zajednica, Zagrebačke nadbiskupije i Pastorala mladih.

Dora Fekeža

Objavljeno: 16. 08. 2019. u kategoriji