Započelo Animatorsko ljeto na Malom Lošinju

U organizaciji Ureda za pastoral mladih u Domu sv. Martina na Malom Lošinju od 8. srpnja do 19. kolovoza održava se Animatorsko ljeto.
animatorsko ljeto, mali lošinj, animatori

U ponedjeljak 8. srpnja 2019. započelo je ovogodišnje Animatorsko ljeto na Malom Lošinju u Domu sv. Martina. S tridesetak mladih iz različitih župa Zagrebačke nadbiskupije na Animatorsko ljeto stiglo je i troje animatora te svećenici predvođeni povjerenikom za mlade vlč. Ivanom Valentićem. Prvu lošinjsku u Domu sv. Martina dočekali su mladi Sisačke biskupije koji su im kroz pjesmu i skeč zaželjeli dobrodošlicu i uveli ih u njihov animatorski tjedan. 

Cijeli je tjedan za mlade bio veseo i ispunjen raznim igrama, skečevima, pjesmom i plesom kroz koje su slavili Boga, upoznavali jedni druge, učili jedni od drugih te se pripremali za rad u svojim župnim zajednicama, ali i za SHKM koji će se održati u svibnju iduće godine u Zagrebu.

Animatorsko ljeto

Mladi su u ponedjeljak nakon povjerenikovog uvoda i predstavljanja programa započeli međusobno upoznavanje kroz igru te na kraju dana izvukli ime osobe za koju su kroz tjedan morali moliti i bolje ju upoznati.

Tijekom tjedna sudionici su upoznavali život i djelo blaženoga Ivana Merza čiji je citat ujedno i geslo ovogodišnjeg Animatorskog ljeta: „Gdje nema Tebe,  Bože, tamo nema ni veselja.“ Mladi su kroz kateheze, uz pomoć animatora i svećenika, govorili o važnim dijelovima katoličkoga života. Kroz kateheze posebno su se dotaknuli važnosti Crkve, liturgije, molitve, Marije te vlastitoga poziva i poslanja. Svaki je dan započeo i završavao zajedničkom molitvom, no njegov središnji dio bilo je svakodnevno slavljenje mise. Mladi su sudjelovali animiranjem misnoga slavlja sviranjem i pjevanjem te zajedničkom pripremom molitvi vjernika.

Animatorsko ljeto

Mlade se posebno dojmio četvrtak – dan šutnje. Promišljali su  o svome poslanju i svome odnosu prema Bogu i bližnjima. Tijekom šutnje odlazili su u kapelu pred Presveto iznijeti svoje prošnje Gospodinu, a dan je zaključen klanjanjem. U subotu su tijekom cijelog popodneva radili u svojim malim grupama kako bi pripremili večernji program. Tako su se još više zbližili, upoznali i zabavili. Nedjelju su proveli na otoku Susku gdje su nakon Svete Mise poslijepodne proveli u zajedničkom druženju i kupanju. Nakon izleta vratili su se u Dom sv. Martina te otkrivali za koga su molili tijekom protekloga tjedna.

Mladi su se nakon pripremljenoga dočeka za 2. Lošinjsku uputili prema Zagrebu. Prepuni dojmova, novih znanja i iskustava, novih prijateljstava i duhovno ojačani vratili su se u svoje župne zajednice spremni za rad i pomoć svojim župnicima, ali i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Marta Matak

Objavljeno: 23. 07. 2019. u kategoriji