Križni put za mlade na Ksaveru

Križni put Ksaver

Uoči Cvjetnice i Velikoga tjedna, mladi vjernici Zagrebačke nadbiskupije okupili su se na pobožnosti križnoga puta na Ksaveru. Križni put, koji se održao u petak 12. travnja, predvodio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Mijo Gorski koji je potaknuo mlade da promišljaju o svom životu kao putu koji prolaze s Kristom. „Mi kršćani gledamo u Isusovu križu kao u ogledalu svoj život. Naime, s Kristom smo i mi razapeti jer učenik uvijek slijedi svoga učitelja. Svaki od nas ima drugačiji križ koji nosi od rođenja do smrti, koja je uvijek umiranje tijelu. Svaki je križ na neki način umiranje.“, rekao je biskup.

Biskup je pozvao mlade da zahvale za sve ljude koje im Bog šalje na put kao njihove Šimune Cirence i Veronike. „Prolazimo s Kristom sve naše nade i razočarenja, uspjehe i padove, lažne optužbe i prijatelje koji nas izdaju, neke nepoznate Šimune Cirence koji podmetnu svoja leđa i nose taj teret s nama. Susrećemo Veronike, ta nježna srca koje se usude, unatoč javnosti, doći i obrisati lice. Budimo zahvalni za te ljude koje Bog stavlja na naš životni put. Oni nam olakšavaju i donose nam radost zajedništva i radost spasenja.“

Na kraju same pobožnosti biskup Gorski uputio je mladima poruku ohrabrenja: „Budite zahvalni za taj teret križa jer vam on omogućava da spoznate svoje granice, da se kroz muku naučite poslušnosti i volji Božjoj. Onoj istoj volji o kojoj Isus govori u Getsemanskom vrtu – ne moja volja, nego tvoja neka bude.“

„Budimo spremni, oslonjeni na Kristov križ, prihvatiti te dane i ne bojimo se budućnosti jer ona ionako pripada Bogu. I ne bojimo se križa jer on je naš most koji vodi u život preko bezdana smrti. Zato mi kršćani s ponosom nosimo križ, s poštovanjem pred njim sagibamo koljena, s ljubavlju utiskujemo cjelov u Isusov križ jer on je nada naša. Mi stojimo pred križem kao pred vratima ulaska u novi život, u novi svijet. Križ na kojem je Isus uzdignut sa zemlje postaje put našeg uzdignuća u nebo.“, istaknuo je biskup Gorski.

Postaje križnoga puta čitali su mladići i djevojke iz svih dijelova Nadbiskupije, a samu pobožnost pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih. Križni put za mlade dio je pripreme za Susret hrvatske katoličke mladeži koji se iduće godine u svibnju održava u Zagrebu. Križ SHKM-a tijekom pobožnosti nosili su igrači Katoličke malonogometne lige.

Ivana Bosiljevac


Galerija slika: https://photos.app.goo.gl/CXeZbVfoqZuALmoe8

Foto: Mirta Fekeža

Objavljeno: 13. 04. 2019. u kategoriji