Okončan pripremni susret za Svjetski dan mladih

Svjetski dan mladih - dar Svevišnjega

„Svjetski dan mladih nije kratkotrajni bljesak nego dugotrajno sijanje koje u životu mladih donosi plodove“, rekao je kardinal Stanislaw Rylko, predsjednik Papinskoga vijeća za laike, izaslanicima za pastoral mladih iz dvjesto država i predstavnicima četrdeset crkvenih pokreta, koji su u srijedu, 28. studenog u Rio de Janeiru okončali pripremni susret za Svjetski dan mladih, prenosi Radio Vatikan.

Radost u središtu

„Nemojmo dakle potrošiti golemi dar koji nam daje Svjetski dan mladih, nego s ushitom živimo ovaj događaj i vrijeme pripreme, unatoč teškoćama i upitima koji nisu našli točan odgovor. Ne dopustimo da se izgubi važna sastavnica kao što je radost koja potiče sučeljavanje s novim izazovima i da se mladi vode Kristu, a Krista donosi mladima“, preporučio je kardinal Stanislaw Rylko.

Žila kucavica SDM-a

Kardinal je podsjetio na učenje Benedikta XVI. koji Svjetske dane mladih smatra novom evangelizacijom na djelu. Stoga je zaključio kako je „evangelizacija je žila kucavica svakog Svjetskog dana mladih“. Kardinal smatra da su ufanje u Boga i hrabrost, te svijest da iz malih stvari mogu nastati velike, glavne osnove svakog evangelizatorskog truda, stoga je potaknuo izaslanike da Svjetski dan mladih smatraju posebnim milosnim vremenom.

Golemi dar Svevišnjega

„Organizacija je važna, ali je još važnije znati prihvatiti dar Svevišnjega. Stoga ovo pripremno vrijeme živimo s velikim osjećajem odgovornosti da se ne izgubi golemi dar“, rekao je. Zaključujući govor kardinal je pozvao na širenje Papine poruke za Svjetski dan mladih te da se ne zaboravi mnoge mlade koji neće moći doći u Rio de Janeiro, jer i oni imaju pravo bar na duhovno sudjelovanje u događaju. Rabljenje novih tehnologija i interneta, kako je rekao Sveti Otac u svojoj poruci mladima, bit će tu od posebne koristi.

Svjedočanstvo radosne i zrele vjere

Nadbiskup Rio de Janeira Orani Joao Tempesta i apostolski nuncij u Brazilu nadbiskup Giovanni D'Aniello uvjereni su da će mladi tim susretom u Riju dati gradu i cijelom Brazilu veliko svjedočanstvo radosne, "zarazne" i zrele vjere.

28. Svjetski dan mladih održat će se u nazočnosti Svetog Oca u višemilijunskom brazilskom gradu Rio de Janeiru od 23. do 28. srpnja iduće godine pod geslom "Idite i učinite mojim učenicima sve narode".

Autor: pm/Radio Vatikan

Objavljeno: 29. 11. 2012. u kategoriji Vijesti