Energija i ljubav na poklon

Susret volontera u Vatikanu

U Vatikanu se 10. i 11. studenog održava susret volontera na kojoj sudjeluju članovi karitativnih organizacija iz 25 zemalja. Nešto više od 160 sudionika iz različitih volonterskih udruga, sudjelovat će u raspravama te će nastojati pronaći najbolji način kako pomoći onima kojima je pomoć najpotrebnija.

„Ideja se zapravo rodila u EU kada su 2011. proglasili godinom volontera. Razgovarao sam sa Svetim Ocem i odmah je predložio da organiziramo ovaj susret kako bi ohrabrili mlade ljude da pomažu siromašnijima od sebe“, izjavio je kardinal Robert Sarah, predsjednik vijeća „CorUnum“.

Tijekom susreta raspravljat će se o mnogim temama, a posebnu pažnju posvetit će svakodnevnim izazovima volonterskih udruga. U ime Europske komisije u raspravama će sudjelovati Kristalina Goergijeva, a kraju konferencije volonterima će se pridružiti Sveti Otac čime će službeno završiti susret.

U raspravama će sudjelovati i volonteri Caritasa – najveće katoličke karitativne organizacije koja broji više od 625,000 članova, a kardinal Sarah nada se povećanju broja članova nakon susreta, posebno nakon papinog govora.

„Katoličke dobrotvorne organizacije vođene su vjerom. Primarna ideja jest dati energiju i ljubav svakome baš kao što je Krist činio. Volonteri ne pomažu zato što imaju viška vremena, to je njihova misija – misija davanja po uzoru na Krista. Mislim da će se već slijedeće godine povećati volontera – da će sve više ljudi posvetiti vrijeme onima koje je najpotrebnije“, naglasio je kardinal Sarah.

Za vrijeme održavanja susreta, Crkva slavi blagdan Sv. Martina  za kojeg Sveti Otac kaže da je „živi dokaz milosrđa“.

Autor: Martina Andrijević

Objavljeno: 10. 11. 2011. u kategoriji Vijesti