Prvi duhovni rock mjuzikl u Hrvatskoj

Rock mjuzikl "Život za život"

Po prvi puta u Hrvatskoj na kazališnim daskama u formi mjuzikla, uskoro nešto posve drugačije. Nakon pola godine intezivnog rada i pripreme, prvi duhovi rock mjuzikl „Život za život“ bit će predstavljen zagrebačkoj publici u utorak, 26. veljače, u Dvorani sv. Franje na Svetom Duhu 31, s početkom u 20 sati.

Mjuzikl prikazuje život poljskog redovnika, franjevca konventualca, fra Maksimilijana Kolbea koji je utemeljiteljio Vojsku Bezgrešne, katoličku marijansku udrugu. Kolbe je čitav život posvetio širenju pobožnosti prema Djevici Mariji, a umro je mučeničkom smrću u nacističkome koncentracijskome logoru u Auschwitzu kako bi spasio život jednog zatvorenika. U mjuziklu značajnu ulogu zauzima zbor koji sudjeluje u svakom prizoru i predstavlja Vojsku Bezgrešne.

Autor mjuzikla je želio da život i djelo sv. Maksimilijana Kolbea, poznatog i kao „svetac iz Auschwitza“, i pobožnost prema Bezgrešnoj dopru do što većeg broja ljudi našega vremena, osobito mladih. Hrvatska inačica "Život za život" priprema se kao mjuzikl posvećen svim žrtvama totalitarnih režima.

Autor orginalnog djela, rock – opere „Kolbe. Učiniti da život bude dar“ (Kolbe. Fare della vita un dono) je talijanski skladatelj Daniele Ricci. Hrvatska je prva zemlja u kojoj će se njegovo djelo izvoditi u kazališnoj formi mjuzikla. Scenarist je Krešimir Tičić, a režiju potpisuje hrvatski kazališni velikan Richard Simonelli. U mjuziklu nastupa zbor Kolbe i glazbeni sastav Novo svitanje, koji su snimili i nosač zvuka s glazbenim brojevima iz mjuzikla.

Organizatori mjuzikla su Hrvatska Provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Nacionalni centar Vojske Bezgrešne, časopis Veritas - Glasnik sv. Antuna Padovanskoga i grupa Novo Svitanje.

RASPORED IZVEDBI:

Dvorana Svetoga Franje: 26.2., 28.2., 5.3., 7.3., 12.3., 14.3., sve u 20 sati
Karte se mogu nabaviti radnim danom u župnom uredu sv. Antuna Padovanskoga ili nedjeljom u sakristiji župne crkve po cijeni od 20 kuna.

Zagrebačko kazalište Komedija: 17. i 18.3. u 20 sati.

Autor: Natalija Bačić

Objavljeno: 22. 02. 2013. u kategoriji Vijesti