Upoznajmo zajedno Sveto pismo od korica do korica

Projekt čitanja Biblije

"Ne poznavati Pisma znači ne poznavati Krista!" – rekao je jednom davno sv. Jeronim. Sigurno bi se svatko od nas mogao preispitati koliko često uzme Bibliju u ruke i koliko je nas zaista pročitalo Sveto Pismo od "U početku stvori Bog…" do "Amen"?

Razmišljajući o tim istim pitanjima, a potaknut početkom nove crkvene i liturgijske godine, vlč. Andrija Miličević koji se trenutno nalazi u Rimu na studiju duhovnosti, odlučio je pokrenuti "Projekt čitanja Biblije" koji će trajati od ove nedjelje, 27. studenog do nedjelje 25. studenog 2012. godine. "Obično za novu godinu donosimo nekakve odluke. Ja sam donio odluku da ću pročitati Bibliju u sljedećoj godini, a kada sam to rekao prijateljima iz Velike Gorice gdje sam prošle godine bio župni vikar, ideja im se svidjela i rekli su da im moram javiti kada ću s tim početi jer i oni žele pročitati Bibliju. I tako je sve krenulo..." – ispričao je vlč. Andrija za Pastoral mladih.

Projekt je zapravo zajedničko čitanje Biblije na način da se, prema rasporedu koji je napravljen za svaki dan kroz jednu godinu, pročita cijela Biblija. Kao dodatan poticaj, vlč. Andrija je svima zainteresiranima ponudio povremeno kraće razmišljanje koje će popratiti jedno od čitanja toga dana. Svi zainteresirani za projekt mogu se prijaviti na e-mail: duhovno@yahoo.com do 27. studenog, kako bi se znalo tko sve sudjeluje i tako u zajedništvu lakše upoznavalo Sveto Pismo. Do sada se već prijavilo 130 ljudi čime je vlč. Andrija vrlo ugodno iznenađen. "Ideju sam poslao na adrese tridesetak osoba za koje sam pretpostavljao da će ju prihvatiti, a dalje se sama od sebe širila, usudio bih se reći doista po Duhu Svetom", rekao nam je vlč. Andrija te dodao: "Iznenađen sam tolikim brojem prijava, jer nisam ništa ponudio - samo dnevni raspored za čitanje Svetoga Pisma za sljedećih 365 dana i eventualno koje razmišljanje".

Dakle, dragi mladi, sve što trebate napraviti jest:
1. "naći vremena"
2. odlučiti se na ovaj korak
3. prijaviti se na e-mail: duhovno@yahoo.com, a kad se prijavite dobit ćete raspored čitanja
4. svakoga dana čitati određene ulomke iz Svetog Pisma
5. ako želite, možete dobivati i razmišljanja o određenim ulomcima
6. paralelno možete čitati i Katekizam Katoličke Crkve

A za sve one koji se dvoume ili se možda boje da neće ustrajati kroz cijelu godinu u svojoj odluci, vlč. Andrija ima savjet: "Ne morate se ničega bojati jer strah ne dolazi od Boga i samo nas uništava. Raspored čitanja je napravljen po danima. Ako koji dan preskočimo, možemo nadoknaditi drugi dan ili uhvatiti neki svoj ritam. Kazne nema, postoji samo nagrada - pročitati u cijelosti Sveto Pismo koje nam govori kako Bog prati, vodi i odgaja čovjeka kroz povijest, a sve to samo iz ljubavi i želje da nas spasi". Stoga, prijavite se što prije i upoznajmo Bibliju zajedno!

Objavljeno: 25. 11. 2011. u kategoriji Vijesti