Sveti Otac donio nadu

Papa posjetio potresom stradala područja

Papa Benedikt XVI. posjetio je u utorak, 26. lipnja potresima zahvaćeno područje pokrajine Emilia-Romagna na sjeveru Italije te se vozilom Civilne zaštite provezao u mjesta koja su najviše stradala kako bi vidio razmjere razaranja.

Molitva pred potresom oštećenom crkvom

Papa se kratko pomolio pred kipom Blažene Djevice Marije koji je bio postavljen pred crkvom sv. Katarine Aleksandrijske u kojoj je za prošloga potresa život izgubio vlč. Ivan Martini pokušavajući spasiti kip koji se nalazio u crkvi kada se na njega srušio krov.


Papina blizina

Papa se zaustavio se na glavnom trgu u Rovereto di Novi gdje su ga dočekale stotine ljudi. Rekao im je kako se moli za svaku osobu pogođenu potresom, posebno za 26 poginulih. „Nadam se da svatko od vas ovoga trenutka može osjetiti da vam je Papa blizu. Ne samo kako bi vas utješio, nego kako bi vas ohrabrio i podupro!“, rekao je Sveti Otac koji se osobno susreo s nekoliko žrtava potresa.

Zahvala dežurnim službama

Nakon što je pozdravio novinare, fotografe, kamermane i potaknuo ih da nastave svojim napornim radom, koji je u ovakvim situacijama još teži, Papa je zahvalio građanskim i vjerskim ustanovama, a osobito volonterima. Vlasti i sve građane pozvao je da usprkos trenutačnoj krizi ne ostanu ravnodušni prema onima kojima je pomoć nužna.

Pukotine u kućama, ne u srcima

Papa je rekao da je mislio na žrtve potresa od prvih trenutaka. "Kada sam vidio da se iskušenje produžilo, osjetio sam potrebu da vas osobno posjetim", rekao je Sveti Otac. Obećao je pučanstvu, koje je teško pogođeno, ali se nije slomilo, da će pratiti obnovu ne samo njihovih crkava i kuća, već i industrijskih postrojenja. Posebno će pratiti sudbinu onih koji su morali napustiti svoje domove. Za njih će se brinuti njihov zaštitnik vlč. Ivan Martini, koji je umro pod ruševinama crkve sv. Katarine. "Na crkvama i kućama vidim pukotine, ali ne u srcima", primijetio je Papa gledajući porušene kuće i dodao kako nisu sami. "Caritas će uvijek biti uz vas zajedno s brojnim volonterima", zaključio je.

Krajem svibnja pokrajinu je pogodilo više potresa u kojima je život izgubilo 24 osoba, više stotina ih je ozlijeđeno a 8000 njih moralo je napustiti svoje domove. Šteta se procjenjuje na 5 milijardi eura. Papa je i proteklih tjedana opetovano pozivao na pomoć žrtvama te im i sam stavio na raspolaganje ukupno 600.000 eura.

Autor: pm/IKA

Objavljeno: 26. 06. 2012. u kategoriji Vijesti