Trodnevnica uoči blagdana župnog suzaštitnika

Molitvom slaviti Gospodina

U župi sv. Petra apostola održava se trodnevnica uoči blagdana župnog suzaštitnika sv. Ivana Krstitelja. Prvi dan trodnevnice, 21. lipnja bio je posvećen mladima. Misu u kripti sv. Ivana Krstitelja predvodio je studentski kapelan don Damir Stojić, a pjevanjem animirao župni zbor mladih Stijene.

Okupljene vjernike na početku misnog slavlja pozdravio je župni vikar vlč. Tomislav Hačko naglasivši kako je uvjeren da će svima u ovim vrućim danima riječi don Damira donijeti duhovno osvježenje.

Sveti se ime Tvoje

Don Damir se kroz propovijed osvrnuo na Evanđelje Mt 6,7-15. Govorio je o molitvi Oče naš koju svi znamo i svi molimo, ali rijetko razmišljamo o značenju riječi koje izgovaramo. Objasnio je da postoje tri razine molitve. Prva i najčešća razina je kada od Gospodina nešto tražimo, druga do koje rijetko dolazimo je kada zahvaljujemo, a treća i najrjeđa jest kada slavimo Gospodina. U molitvi Oče naš utkane su sve tri razine, ali obrnutim redoslijedom. Mi vjernici često se pitamo koja je bit molitve ako Bog već zna što želimo i trebamo. Don Damir je poručio da je smisao biti s Bogom, reći mu: „Evo me!“, odvojiti vrijeme za Njega.

Budi volja Tvoja

Danas je vrlo teško izgovoriti riječi budi volja Tvoja jer zapravo želimo reći budi volja moja. Don Damir je posvijestio da se to u 21. stoljeću posebo očituje u nepoštivanju braka i dostojanstva ljudskog života od začeća. Povezao je to sa sv. Ivanom Krstiteljem koji je umro zalažući se za Božju volju. Poručio je okupljenim vjernicima kako moraju biti spremni biti progonjeni poput sv. Ivana samo zato jer vrše volju Božju.

Oprosti nam duge naše

Don Damir je također govorio i oprostu i opraštanju. Moleći Oče naš tražimo od Gospodina da nam oprosti kao što i mi opraštamo, ali opraštamo li doista? Važno je oprostiti ne zbog drugoga već zbog nas samih jer ni Gospodin nama ne može oprostiti ako mi ne opraštamo. Pritom se ne misli na pomirenje već na oprost. Za to nam kao primjer može poslužiti bl. papa Ivan Pavao II. koji je oprostio svom atentatoru, ali nije tražio pomilovanje za njega. Oprostiti znači osloboditi se okova mržnje, ne željeti osvetu i moliti Gospodina za tu osobu.

Izbavi nas od zla

Don Damir naglašava važnost molitve i ispovijedi kako bismo imali čisto srce i mogli osluškivati Boga, koji će nam odgovoriti kroz glas savjesti. Tu za primjer uzima sv. Alojzija Gonzagu zaštitnika mladih, učenika i studenata koji je uvijek mnogo molio i isticao se nadasve lijepom dušom.

Molitva Oče naš je i mali egzorcizam jer molimo da ne padnemo u napast i za izbavljenje od zla. Često nismo svjesni Sotone koji nas želi uništiti, ali on je tu i čeka svoju priliku. Zato je važno moliti.

Don Damir je okupljenim vjernicima na kraju poručio da mole, da poput svetaca slave Gospodina, jer oni su slavili, a ne tražili.

Autor: Ivana Tomas

Objavljeno: 22. 06. 2012. u kategoriji Vijesti