Zeleno srce Vatikana otvoreno javnosti

Autobusna tura Vatikanskim vrtovima

Stoljećima su Vatikanski vrtovi bili mjesto gdje su pape išli kada bi im bio potreban trenutak mira, daleko od obveza poglavara Crkve i gužve u bazilici sv. Petra. Vrtovi su zelena oaza u srcu Rima u kojoj se nalaze stoljetna stabla i egzotične biljke, umjetne spilje, povijesne građevine i stotinjak fontana. Zauzimaju trećinu površine samog Vatikana.

Do danas, posjetitelji su imali pristup Vrtovima samo ukoliko bi se unaprijed predbilježili. Međutim, od prošlog ljeta, zahvaljujući suradnji Upravitelja Države grada Vatikana i Opera Romana Pellegrinaggi, tijela u službi hodočasnika, "zeleno srce" Vatikana otvoreno je za turiste i hodočasnike koji ga obilaze u otvorenim minibusevima na kat u koje stane 28 ljudi. Autobusi imaju zanemariv utjecaj na okoliš i opremljeni su GPS navigacijskim sustavom.

Plan obilaska omogućuje posjetiteljima da uživaju u panoramskom pogledu na kupolu bazilike sv. Petra te uključuje kratko stajanje kod vjerne kopije lurdske spilje. Ruta također uključuje stajanje u Palači upravitelja, obilazak sjedišta vatikanskog radija te vatikanskog željezničkog kolodvora i pristaništa za helikoptere.

Papa Lav i gazela
U ranom 19. stoljeću, u vrtu se nalazio čak i maleni zoološki vrt, a i danas se tamo nalaze mnoge životinje, uključujući djetliće i papagaje. Krajem 19. stoljeća, papa Lav XIII. zatražio je da se iz Afrike dovezu jelen lopatar, srna i gazele kako bi mogli slobodno trčati u Vrtovima. Jednog se dana gazela bacila na Papu, no on je, nimalo uplašen, umirio ljude oko sebe riječima: "Kako se lav može bojati gazele?"

Autor: Ivana Bunjevac

Objavljeno: 22. 09. 2011. u kategoriji Vijesti