Molitvena priprema za Božić

Razmatranja o evanđelju

Crkvena godina započinje Božićnim vremenom koje traje od 1. nedjelje Došašća do nedjelje Krštenja Gospodnjeg. To je kratko, ali teološki jako vrijeme pripreme i slavlja najdražeg i najtoplijeg dana u godini - Božića, odnosno blagdana rođenja Gospodnjeg.

Brojne su pripreme koje ljudi rade kako bi se što bolje pripremili za Božić, a jedan od načina je i molitveno pripremanje kroz razmatranje o božićnim temama. Nakladnička kuća Teovizija ove je godine izdala knjigu Tomáša Špidlika, "Evanđelje svakoga dana" u kojoj se, kako joj govori i podnaslov, donose razmatranja o evanđelju svakog dana kroz vrijeme Došašća i Božića.

Božićno vrijeme je ispunjeno važnim evanđeoskim tekstovima koji nas približuju Bogu i rasvjetljuju tajnu njegova utjelovljenja i blizine u osobi Isusa Krista. I dok postoji mnoštvo literature božićnih meditacija i predložaka za molitvu kroz vrijeme došašća, pohvalno je imati pri ruci i priručnik koji čitatelja vodi po niti evanđelja i tako mu u skladu s duhom liturgije i crkvenog zajedništva za svaki dan daje pomoć boljeg razumijevanja Radosne vijesti i poticaja za razmišljanje, molitvu i meditaciju.

Razmatranja iz knjige ne daju znanstveno tumačenje evanđelja, niti klasičnu propovijed već ulaze u dijalog s evanđeljem potičući na dijalog s Bogom. Jednostavnim čitanjem ovih razmatranjima lako je uživjeti se u evanđelje i kroz njega proći s većom pažnjom, sakupljajući vrijedne poticaje za vlastiti život. No ovoj knjizi cilj nije samo čitanje: ona niti ne želi biti autonomna literatura za duhovni napredak, već pratiteljica Božje Riječi i predložak za osobnu molitvu.

Ova se knjiga čita zajedno s Biblijom. Na prvi pogled izgleda nepraktično što se u knjizi evanđelje o kojem tekstovi razmatraju donosi samo u naznaci, pa je potrebno u ruke uzeti i Sveto Pismo, no to je zapravo i smisao knjige - da nakon čitanja biblijskog teksta može čitatelju dati inspiraciju s kojom će se potom sam vratiti biblijskom tekstu i ući u plodno razmatranje. I sam autor u razmatranju za petak 3. tjedna Došašća govori kako nije dovoljno pročitati priručnik o evanđelju da bi se ono razumjelo već se ono mora susresti i otkriti osobno, a to se "mora odvijati u meditaciji i molitvi."

Tekstovi u knjizi su teološki, ali vrlo konkretni i često se nadovezuju na značajne misli nekih drugih autora i teologa. Podijeljeni su na odlomke kojima su naslovi pojedine rečenice iz evanđelja, vrlo su sažeti i čak niti uz pažljivo čitanje ne traže više od 5 minuta za čitanje i razumijevanje, što je malo vremena koje vrijedi uložiti i za bolje razumijevanje evanđelja i za materijal za meditaciju i za kvalitetnu duhovnu pripravu za Božić.

Razmatranja se odnose kako na evanđelja prije, tako i na evanđelja nakon Božića, ali samo na ona koja se čitaju radnim danima. Dakle, nisu uključena evanđelja nedjelja i blagdana, ali to je mali nedostatak u odnosu na bogatstvo misli koje ova knjiga daje.

"Evanđelje svakoga dana" zapravo je prijevod s talijanskog jezika samo jednog dijela knjige koja donosi razmatranja o evanđelju za svaki dan u godini, a u originalu je napisana na češkom jeziku i nosi naslov: "Zive slovo: Denni evangelium" ("Živa riječ: Dnevno evanđelje"). Ovakvim manjim izdanjem knjiga je praktičnija za čitanje, a to nam daje naslutiti i da uskoro možemo očekivati i nova izdanja koja će donijeti i druge dijelove knjige na hrvatskom jeziku, a koji donose razmatranja za sve dane u godini.

Autor knjige, Tomaš Špidlik (1919.-2004.) bio je isusovac, profesor Papinskog istočnog instituta u Rimu, u cijelom svijetu poznat i cijenjen kao stručnjak za patrističku i istočnu duhovnu baštinu. Izabran je kao čovjek godine 1990. i najuglednijom osobom desetljeća od Američkog bibliografskog instituta Raleigh te odlikovan Masarykovom medaljom, jednom od najvećih časti republike Češke. 1997. godine vodio je duhovne vježbe papi Ivanu Pavlu II i njegovoj kuriji. Isti papa ga je 2003. imenovao kardinalom. Autor je više knjiga, a posebno su značajne njegove knjige duhovnosti.

Autor: Anđelko Katanec

Objavljeno: 24. 11. 2011. u kategoriji Što čitati/gledati