Razmišljanje o Isusovoj Kalvariji

Postajama križnoga puta

Križni put Isusa Krista već mnogo stoljeća nadahnjuje ljude i osnažuje ih da i sami sa svojim životnim križevima putuju prema cilju i smislu, prema preobrazbi smrtnog svijeta u besmrtnost neba. Razmišljajući o Isusovoj Kalvariji i moleći pobožnost križnog puta, misaono proživljavamo dramu ljudskog života zajedno s Isusom koji je s ljubavlju i poslušnošću prošao putem trpljenja, a potom i smrti, dolazeći na kraju do čudesnog uskrsnuća. Na križu se spajaju, križaju, neizbježna bol zemaljskog življenja i božanska ljubav i u tom otajstvu ostvaruje se punina života, u prihvaćanju puta križa dolazi se do vječnosti.

Ono što za nas kršćane predstavlja Isusova žrtva na križu, lijepo se izražava u bogatoj tradiciji moljenja i razmatranja križnih putova. Ta pobožnost koja se razvijala od najranije povijesti, danas se sastoji od 14 postaja Isusove muke koje se zaključuju njegovim ukopom u grob. Neizmjerljiva brojnost i raznolikost tekstova koji prate te postaje svjedoči o snazi poruke koju one imaju na sve ljude. Svake godine u našim se knjižarama pojave brojna nova izdanja križnih putova s uvijek novim izričajima na tu temu i bilo bi teško nabrojati i uopće razmotriti sve. Nije niti potrebno uvijek tražiti nešto novo, jer pobožnost križnog puta je najdjelotvornija kada je osobno proživljena i zato će povlašteno mjesto uvijek imati klasični križni put koji mnogi pamtimo još iz djetinjstva, tj. onaj s kojim se možemo poistovjetiti.

Ovdje ukratko predstavljamo novi križni put autora Mirka Ivanjeka pod nazivom "Postajama križnoga puta" koji je izdao Glas koncila kao već 19. svezak u biblioteci "Via Crucis". Ta biblioteka postoji od 1994. godine kada je objavljen križni put Vice Blekića prigodom Papina pohoda Hrvatskoj 10. i 11. rujna 1994., a nakon njega, prosječno gledajući, svake godine objavljen je po jedan novi.

Tekst ovog križnog puta pisan je u "standardnom" obliku. Sastoji se od naslova postaje, molitvenog zaziva poklona, teksta razmatranja i teksta molitve te je popraćen pjesmom "Stala plačuć tužna Mati". Njegova je posebnost, međutim, što završava s 15 postajom Isusova uskrsnuća te se u zaključnoj molitvi nadovezuje na Isusovo uzašašće na nebo.

Pisan je sažeto i jasno te odiše pobožnošću i pristupačnošću. Svaki tekst ispunjen je s više naglasaka koji dotiču i inspiriraju čitatelja povezujući njegov život s temama Isusovih postaja. U razmatranju prve postaje postavlja pitanje o svim krivim presudama koje je ljudski sud donio. U drugom razmatranju predstavlja križ kao način za suprotstavljanje zlu, u trećem ističe kako je ljudski pasti, ali je božanski podizati se. Susret Isusa sa svojom svetom Majkom autor opisuje u njegovoj žalostivosti – potresnosti. Potom primjećuje kako je od svih Isusovih prijatelja, jedini koji mu pomaže nositi križ, stranac. U razmatranju Veronikinog djela milosrđa naglašava da u svakom takvom djelu ostaje utisnut lik Krista Vječnoga. U osmoj postaji gdje se razmatra Isusov susret s Jeruzalemskih ženama, autor opisuje kako Isus sve nas tješi u našim bolima, premda je i sam trebao utjehu na svome križnome putu.

U sljedećim razmatranjima nastavlja opisivati učinak Isusove muke na nas, pa skidanje njegove odjeće tumači pitanjem: "Nije li On podnio sramotu da bismo mi u sebi osjetili uzvišenost i dostojanstvo djece Božje!" Razmatranje jedanaeste postaje započinje riječima: "Bio je zakovan čavlima da bi nas oslobodio okova," a u posljednjoj postaji uvodi u novost Isusova života upitom: "Zašto je umro On, ako mi nismo sahranili starog čovjeka?!" Svim je dakle, razmatranjima vidljiva naša povezanost s Isusom koji prihvaća naše slabosti, našu nevolju i našu malenost kako bi nas ojačao, podigao i spasio.

Ovo su samo neki od naglasaka tekstova razmatranja, a ona su kod svake postaje praćena i prigodnim molitvama koje pozivaju i na osobnu molitvu.

Ovaj križni put lako se moli samostalno, ali se može moliti i zajednički kao vjernička pobožnost što je slučaj kod većine križnih putova. Mladima će svojim rječnikom biti razumljiv, a posebno je privlačan i zbog originalnih umjetničkih ilustracija akademskog slikara Darka Škode koji prate svaku postaju. Te slike izgledaju vrlo živo i stvaraju poseban ugođaj kod čitanja i molitve. Premda neće postati standard za razmatranje Isusovog nošenja križa na Golgoti, tekst ovog križnog puta u sebi sadrži puno vrijednih poticaja te ga možemo svima preporučiti.

Mirko Ivanjek, rođen je 1950. godine. Prošle je godine objavljen njegov tekst "Marijanski hodočasnički put: hodočasnički vodič."  Poznat je i kao autor književnog djela inspiriranog Biblijom, "Vrata," te kao osnivač Kajkavijane, udruge za prikupljanje, čuvanje i promicanje hrvatske kajkavske baštine. Aktivan je u izdavaštvu i na brojnim drugim područjima.

Autor: Anđelko Katanec

Objavljeno: 09. 03. 2012. u kategoriji Što čitati/gledati