Obvezno štivo za ateiste, agnostike i vjernike

Mala povijest Najvećega

Djeca zamišljaju Boga kao djeda s dugom bradom, sličnog Djedu Božićnjaku, koji sjedi negdje visoko iznad zemlje, sluša ljude i uslišava njihove molitve. I to je u redu – ta slika Boga može funkcionirati u dječjoj logici i biti čak bajkovito istinita, no kako čovjek odrasta, i slika koju ima o Bogu trebala bi se mijenjati. Boga u svakom trenutku života treba uzeti sasvim ozbiljno i objektivno jer Bog – to je po svemu sudeći najvažnije pitanje na svijetu.

"Bog - Mala povijest Najvećega" nova je knjiga objavljena na hrvatskom jeziku, uglednog njemačkog autora Manfreda Lütza, a koja daje određene odgovore na pitanje o Bogu. Hrvatski izdavač knjizi je stavio primamljiv podnaslov: "Obvezno štivo za ateiste, agnostike i vjernike" i, doista, ovu knjiga dobro će doći svakome tko želi bolje upoznati Boga.

Za koga je ova knjiga? Autor u uvodu napominje da će izbjegavati stručne teološke termine i složene izraze kako bi knjiga bila svakome razumljiva, ali ju je unatoč tome ispunio promišljanja vrijednim argumentima. Trudi se biti razumljiv, a istovremeno ne podcijeniti čitatelja banalnim spoznajama i zato je čitanje i razumijevanje sadržaja katkad vrlo izazovno. No to samo potvrđuje kvalitetu knjige koju vrijedi čitati i iščitavati više puta. Knjiga je prikladna i mladima, premda će od njih tražiti veću pozornost.

Tekst knjige je argumentiran, filozofski, mudar, objektivan, a istovremeno ležeran i začinjen duhovitim dosjetkama. Ovo je svakako knjiga koja će svoje čitatelje učiniti pametnijima i odgovornijima prema svojoj (ne)vjeri.

Na tržištu postoji mnogo knjiga koje govore o Bogu i vjeri. Jedna od temeljnih knjiga za kršćane je "Uvod u kršćanstvo" Josepha Ratzingera koja je koncentrirana na Trojedinoga Boga. Jedno vrijedno djelo ugodno za čitanje je "Kršćanstvo nije iluzija" C. S. Lewisa u kojem se ležernim i logičnim slijedom konkretno i jasno vodi čitatelja putem koji vodi kršćanskom Bogu. No ova knjiga "Bog - Mala povijest Najvećega" u mnogočemu je posebna i otvorenija čitateljima. Ona govori o Bogu iz raznih perspektiva: psihologa, ateista, djece, učitelja, znanstvenika, filozofa i konačno onih koji su Boga susreli i koji u njega vjeruju. A tu su i brojne druge povezane teme koje je teško ovdje nabrojati.

Knjiga je podijeljena u 13 tematskih poglavlja koja se nadograđuju jedno na drugo i polako otkrivaju sve više uporabljivih elemenata za izgrađivanje pravilne slike Boga. Razmatrajući mnoge važne spoznaje i vrednujući povijest vjerovanja, knjiga uspijeva dati razloge kršćanskog vjerovanja. Ne izbjegava, već rado susreće i suočava se sa suprotnim mišljenjima i upravo preko njih uspijeva doći do zaključaka koji nadvisuju neke druge slične knjige. Također, razotkriva i objašnjava mnoge zablude i nerazumna mišljenja o Bogu.

Govoreći o nastanku knjige, sam autor rekao je da ju je napisao vrlo brzo, u 6 tjedana, ali ju je zatim 6 mjeseci dorađivao i provjeravao, a prije objave dao ju je na provjeru jednom mesaru, petorici teologa, dvojici filozofa i jednom ateističkom znanstveniku. I to govori o njenoj prikladnosti širokom čitateljstvu.
Jedna od važnih zadataka koje knjiga preuzima je pozvati ateiste i vjernike na odgovoran život jer mnogi ateisti zapravo ne žive dosljedno svojoj nevjeri, a s druge strane, mnogi vjernici žive kao praktični ateisti kada žive kao da Boga nema. No loše je i kad o Bogu ljudi misle i vjeruje pogrešno: kad ga shvaćaju kao automat za ispunjavanje želja, kao neosobni princip svijeta, ili nekako drugačije, a ne iz zrele otvorenosti čudu Božje prisutnosti.

Dajte si truda, pročitajte ovu knjigu i nagovorite nekoga od svojih prijatelja da ju pročita jer s njome, bez obzira na vaše uvjerenje o Bogu, možete samo puno dobiti i napredovati u životu s Bogom i u potrazi za njim. I premda autor skromno zaključuje kako postoji puno drugih boljih knjiga, mi zaključujemo kako je ovo jedna vrlo vrijedna knjiga koja je današnjim ljudima bila potrebna.

Dr. Manfred Lütz, rođen 1954. u Bonnu, njemački je liječnik, psihoterapeut i teolog, član Papinskoga vijeća za laike i Papinske akademije za život. Autor je desetak popularnih knjiga iz područja psihologije i teologije, a njegova knjiga "Bog – Mala povijest Najvećega" nagrađena je prestižnom nagradom "Corine" kao knjiga godine u kategoriji publicistike.

Autor: Anđelko Katanec

Objavljeno: 19. 05. 2012. u kategoriji Što čitati/gledati