Pokloni kompliment

Uljepšaj dan drugome

Svaki je dan nova prilika za izmamiti nekome osmijeh na lice, pružiti potporu i riječ ohrabrenja. Svaki je dan nova prilika za pokazati nekome da si tu uz nju ili njega. Jedna pohvala ima moć motivirati drugoga na ustrajnost u onome što čini. Jedan razgovor o provedenom danu može nekome dati snage i volje za iščekivanje novoga dana. Jedna rečenica može nekome biti jedini razgovor. Jedna riječ, ako je izrečena u pravome trenutku, može promjeniti čovjekovo raspoloženje. Samo jedan blagi pogled i iskreni osmijeh može ugrijati srce i najtužnijeg lica.

Kompliment je jedna od najljepših stvari koju možeš dati drugome. Kompliment može ohrabriti, osnažiti, ojačati, povećati samopouzdanje, razveseliti, pa i nasmijati. A svatko voli tu i tamo dobiti potvrdu da je primjećen, da je u nečemu dobar i da čini dobro, da ima smisla put kojim je krenuo. Pogledaj sebe na tren. Sjeti se koliko li je samo tebi drago kada ti netko pohvali frizuru zbog koje si se ustala pola sata ranije ujutro. Kada ti profesor na fakultetu ili u školi kaže da si izvrsno napisao ispit, za koji si se pripremao danima, mjesecima prije...

Lijepa riječ ne može ostati nezamjećena, ne može se izgubiti, ne može ju ništa zasjeniti. Ona odzvanja u ušima svakoga tko ju čuje. Kada nam osoba, koja je u našem srcu na posebno mjestu, kaže nešto lijepo, to može biti najveći pokretač i poticaj da damo svoj maksimum u svemu što radimo. A što je to? Samo obična riječ koja ne košta ništa, ne boli, ne oduzima ništa od nas, a daje tako puno i mijenja nas, mijenja naše bližnje, mijenja društvo i mijenja cijeli svijet. Lijepa riječ može utjecati na čovjeka u potpunosti. Može mu uljepšati dan, mjesec, godinu i, naposljetku, ako imaš malo sreće – život!

Zamisli samo koliki otisak ostavljaš u drugome kada mu daješ nešto tako veliko kao što je ta lijepa riječ. A sada zamisli samo koliki osmijeh stavljaš na Božje lice kada primjećuješ nešto na jednome od Njegovih miljenika i kada mu udjeljuješ kompliment. Sjeti se da je rekao: Što učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste! (Mt 25,45) Taj kompliment dolazi do Njega i on cvjeta! Svaki je dan nova prilika za izmamiti nekome osmijeh na lice, pružiti potporu i riječ ohrabrenja. Probaj! Stvarno nije teško!

Autor: Đuro Ravenšćak

Objavljeno: 19. 01. 2015. u kategoriji Prigodno